Ledvena spinalna stenoza

april/2024

Pri spinalni stenozi gre za zožitev hrbteničnega kanala ali odprtin, skozi katere izhajajo živci, kar lahko povzroči pritisk na živčne in žilne strukture ter s tem povezane težave. Običajno gre za posledico degenerativnih sprememb na področju medvretenčnih ploščic in fasetnih sklepov (majhnih sklepov med vretenci). Do stenoze lahko pride tudi zaradi zadebelitve ligamentov in spondilolisteze (pomik zgornjega vretenca naprej napram spodnjemu).

Simptomi in znaki

Stenoza je lahko simptomatska ali asimptomatska. Pri simptomatski ledveni spinalni stenozi pacienti poročajo predvsem o bolečini, ki se lahko iz spodnjega dela hrbta širi v zadnjico in noge. Lahko so prisotne tudi težave z ravnotežjem, izguba občutka, zmanjšana moč v spodnjih udih, širokotirna hoja in omejena zmožnost hoje. Za spinalno stenozo je značilno, da se simptomi povečajo med iztegom in zmanjšajo pri upogibu hrbtenice. Simptomi se pogosto pojavijo med hojo in stojo ter zmanjšajo pri sedenju, nagibanju trupa naprej ali ležanju.

Spinalna stenoza ali periferna arterijska bolezen?

Tako periferna arterijska bolezen kot ledvena spinalna stenoza lahko povzročata bolečine v nogah med hojo. Pri periferni arterijski bolezni se bodo simptomi zmanjšali ob mirovanju (ne glede na položaj hrbtenice), pri spinalni stenozi pa bodo simptomi odvisni od drže (izteg hrbtenice bo povečal in upogib zmanjšal simptome). Za periferno arterijsko bolezen so značilni tudi slabo tipni ali odsotni stopalni pulzi ter spremembe kože (hladna, stanjšana, bleda, manj poraščena koža), česar pri spinalni stenozi ne opazimo. Pomembno je razlikovati med omenjenima stanjema in v skladu s tem ustrezno ukrepati.

Zdravljenje

V primeru nujnih stanj, kot je sindrom kavde ekvine, neuspešnega konzervativnega zdravljenja in pri izrazitih simptomih je indicirana operativna obravnava spinalne stenoze. Sicer je prva izbira zdravljenja konzervativna obravnava, ki temelji na fizioterapevtskih pristopih. Fizioterapevtska obravnava se mora prilagoditi simptomom in kliničnim najdbam. Pri večini pacientov lahko simptome uspešno obravnavamo s t.i. fleksijskimi vajami, pri katerih se poudarja upogib ledvenega dela hrbtenice. Fizioterapevtska obravnava lahko vključuje tudi manualne tehnike, edukacijo, mobilizacijo živčevja in ostale pristope, ki so smiselno predpisani glede na težave pacienta.