Bolečina v predelu pete

avgust/2022

Bolečina v predelu pete prizadene 4-7 % populacije in lahko močno omeji posameznika pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti. Najpogosteje je vzrok za bolečino plantarna fasciopatija, težave pa lahko povzroča tudi atrofija maščobne blazinice pod petnico, stresni zlom petnice ali utesnitev živcev.

Plantarna fasciopatija/plantarni fasciitis

Plantarna fascija je debelo fibrozno tkivo, ki se razprostira po podplatnem delu stopala. Plantarna fasciopatija je preobremenitveni sindrom, ki nastane zaradi ponavljajočih se in prevelikih obremenitev plantarne fascije. Običajno se pojavi pri tekačih in starejših odraslih, ki velik del dneva preživijo na nogah ter imajo prekomerno telesno težo. Bolečina je prisotna na notranji strani petnice in se pojavi ob prvih korakih zjutraj ali po počitku, se umiri z aktivnostjo in se zopet pojavi zvečer. 50 % pacientov s prisotno plantarno fasciopatijo ima tudi petni trn. Petni trn je sicer prisoten pri več kot 15 % asimptomatskih posameznikov in ni glavni razlog za bolečino.

Dejavniki tveganja za nastanek plantarne fasciopatije vključujejo:

  • stoječe delo,
  • varus kolen,
  • velik volumen treningov, ki vključujejo tek ali skoke,
  • nenadno povečano aktivnost, ki vključuje stojo na nogah,
  • prekomerno telesno težo,
  • zmanjšano dorzalno fleksijo gležnja,
  • ploska stopala ali visok stopalni lok in drugo.
bolečine na predelu pete

Konzervativno zdravljenje sprva vključuje raztezne vaje, prilagoditev aktivnosti (zmanjšanje časa, preživetega stoje na nogah, zmanjšanje količine treningov, …), spremembo obutve, vaje za krepitev, zmanjšanje telesne teže, taping, masažo z ledom idr. Za razbremenitev poškodovanega tkiva se uporabljajo tudi ortoze in vložki za čevlje. V kroničnih primerih se izvaja terapija z globinskimi udarnimi valovi. Zdravljenje je sicer dolgotrajno in lahko traja več tednov ali mesecev, se pa stanje večini pacientov s konzervativnim zdravljenjem občutno izboljša.

bolečine na predelu pete

Atrofija maščobne blazinice pod petnico

Maščobna blazinica pod petnico pomaga absorbirati sile pri udarcu pete ob podlago. Do atrofije običjano pride zaradi starostnih degenerativnih sprememb, lahko pa tudi zaradi poškodbe pri skoku z višine na peto. Bolečina je prisotna na zunanji strani petnice ob obremenjevanju nog in pri bosonogi hoji po trdi podlagi. Zdravljenje vključuje izogib aktivnostim, ki sprožijo bolečino, hlajenje, taping, ustrezno obutev in silikonske vložke za podporo poškodovane strukture.

Stresni zlom petnice

Stresni zlom petnice se običajno pojavi pri atletih, ki veliko tečejo ali skačejo, pri baletnih plesalcih, tekačih in pri osebah z nenadno povečano intenziteto telesne aktivnosti. Bolečina je prisotna pri teku in obremenjevanju nog. Zdravljenje vključuje omogočanje ustreznega okolja za spodbujanje celjenja in preprečevanje napredovanja stresnega zloma.

Nevrološka stanja

Pri nevroloških vzrokih za bolečino v predelu pete gre običajno za utesnitveno nevropatijo (npr. utesnitev Baxterjevega živca). Do Baxterjeve nevropatije lahko pride zaradi ukleščenja živca, ki ga povzroči hipertrofija odmikalke palca stopala (pogosto pri tekačih) ali pa zadebelitev plantarne fascije. Do težav lahko pride tudi zaradi pretiranega raztega živca v primeru hiperpronacije stopala.


Literatura: