Iliotibialni sindrom

december/2022

Iliotibialni sindrom je preobremenitvena poškodba, ki se kaže kot bolečina na zunanji strani kolena. Pogosto za tem sindromom trpijo tekači, kolesarji oziroma atleti, ki se ukvarjajo z vzdržljivostnimi športi.

Iliotibialni sindrom največkrat prizadene tiste, ki veliko tečejo, vendar na tem področju niso preveč izkušeni ali pa so nenadno povečali obremenitve (povečanje hitrosti teka, razdalje teka, več teka navzdol po klancu).

Vzrok

Včasih je bilo sprejeto, da je iliotibialni sindrom posledica trenja med iliotibialnim traktom in stranskim odrastkom stegnenice (lateralnim epikondilom), kar povzroča vnetje in iritacijo burze (sluzne vrečke) na stranskem delu kolena. Sedanje študije pa poudarjajo, da gre bolj za kompresijski mehanizem.

Iliotibialni trak je zadebelitev vezivnega tkiva na stranskem delu kolena, ki se razprostira od medenice do golenice. Gre za pomembno strukturo, ki omogoči shranjevanje ter sproščanje energije med aktivnostjo, hkrati pa tudi stabilizira koleno, saj preprečuje varus kolen (“kolena na O”) in pomik pogačice pretirano navznoter.

Pri iliotibialnem sindromu naj bi torej bolečina izhajala iz kompresije dobro oživčenega maščobnega tkiva, ki se nahaja na stranskem delu kolena, pod iliotibialnim traktom. Do kompresije pride zaradi spremenjenih napetosti v iliotibialnem traktu ali pa v kolčnih mišicah, ki se naraščajo na iliotibialni trakt.

Tekač

Simptomi

Pojavi se ostra ali pekoča bolečina na zunanji strani kolena, ki se poveča pri izvajanju aktivnosti (tek, kolesarjenje, …) in se umiri pri mirovanju. Lahko je prisotna tudi oteklina. Simptome lahko intenzivira ponavljajoč upogib in izteg kolena.

Bolečina v kolenu

Dejavniki tveganja

Največji dejavnik tveganja je nenadno povečanje obremenitve. Iliotibialnemu sindromu so bolj podvrženi moški in manj izkušeni tekači, ki so nenadno povečali volumen treningov. K povečani kompresijski obremenitvi na zunanji strani kolena prispeva tudi: ožja medenica, bolj izrazit izrastek stegnenice (lateralni epikondil), pretiran primik kolka, varus kolena, povečana everzija (pomik petnice navzven). Do povečanih kompresijskih sil okrog zunanje strani kolena lahko vodi tudi utrujenost ali šibkost mišic.

Tek v hribih

Zdravljenje

Terapija pri iliotibialnem sindromu se v začetni fazi osredotoča na zmanjšanje vnetja in blaženje simptomov. Izvajajo se raztezne vaje za namen zmanjšanja bolečine in vaje za izboljšanje nevromišične kontrole ter vzdržljivosti v moči. Kasneje je pomembna tudi ocena tehnike teka in usmerjanje pacienta glede optimalnejših gibalnih vzorcev. Na začetku se je pomembno izogibati aktivnostim, ki obremenjujejo iliotibialni trakt (tek navzdol, zelo hiter tek, tek z zelo ozkim korakom). Terapija je prilagojena posamezniku in njegovemu zdravstvenemu stanju.

Fizioterapija

Literatura: