Emonia

Poiščite vsebino, ki vas zanima

Iščite po delih telesa

Sindrom torakalnega izhoda

Sindrom torakalnega izhoda obsega skupino motenj, ki povzročajo kompresijo nevrovaskularnih struktur, ki potekajo od vratu proti pazduhi. Prizadene predvsem mladostnike in odrasle srednje starosti. Pogosto se pojavi pri ženskah, starih med 20 in 50 let.

Preberite več
Bolečina v vratu

Poškodbe rotatorne manšete

Poškodbe rotatorne manšete vključujejo tendinopatije in delne ali popolne rupture (raztrganine) ene ali več tetiv mišic. Po 80. letu starosti ima do 65 % ljudi prisotne patološke spremembe rotatorne manšete, opazimo jih pa lahko tudi pri mlajših posameznikih. Do poškodb rotatorne manšete običajno pride zaradi ponavljajočih se preobremenitev, degenerativnih starostnih sprememb ali/in enkratnega travmatskega dogodka.

Preberite več
Bolečina v rami zaradi poškodbe rotatorne manšete

Zamrznjena rama

Zamrznjena rama je pogosto stanje, za katerega je značilna močna omejenost aktivnega in pasivnega obsega giba ramenskega sklepa ter izrazita bolečina. Gre za vnetje, fibrozo (zabrazgotinjanje) in kontrakturo (skrčenost) sklepne kapsule glenohumeralnega (ramenskega) sklepa in predstavlja enega izmed večjih izzivov pri zdravljenju in diagnosticiranju.

Preberite več
Zamrznjena rama

Utesnitveni sindrom rame

Bolečina v rami je tretja najpogostejša mišično-skeletna težava, ki se velikokrat razvije v kronični in ponavljajoč se problem. Subakromialni utesnitveni sindrom rame je najpogostejši vzrok za bolečino v rami in predstavlja do 65 % vseh težav, povezanih z ramenskim sklepom.

Preberite več